Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.11.2013 14:45 - Конспиративна теория
Автор: badgo Категория: Политика   
Прочетен: 813 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 13.11.2013 14:51


Конспиративната теория (на английски: conspiracy theory) или теория на конспирацията, т.е. теория за заговор (разг. световната конспирация), е хипотеза, според която координирана група тайно работи или е работила, за да предизвика или произведе дадено събитие или идея, които обичайно са незаконни или неморални, включително като се опитва да прикрие съществуването и дейностите си. В по-общ смисъл се използва, за да означи идеята, че определени политически, социални, икономически и дори природни събития са продукт на тайни замисли, които са неизвестни на широката общественост, но все пак са станали достояние на ограничен кръг хора.

Фразата може неутрално да означава политически заговор или да се използва за отхвърляне на твърдения, които от техните критици се считат за необосновани, странни, ирационални, параноични или другояче незаслужаващи сериозно обмисляне. Първата записана употреба на фразата датира от 1909 г. Тя придобива днешния си отрицателен смисъл по време на бурните в политическо отношение 1960-1969 г., белязани от изграждането на Берлинската стена, карибската криза, убийството на JFK и началото на хипи движението в целия свят.[1]

1981 г.: Атентат срещу Йоан Павел II за който западната и в частност американската пропаганда обвинява българските специални служби, зад които седял СССР (Ватикана установява дипломатически отношения със САЩ след атентата на 10 януари 1984 г.).

1990 г.: Подпалването на Партийния дом в София. Партийният дом на БКП в София е подпален на 26 август 1990 „след предупреждение на Пламен Станчев - член на движение „Инициатива за гражданско недоволство“, че ще се самозапали, ако от Партийния дом не се махне петолъчката - символ на чужда държава“[4] . В 23 ч. вечерта в сградата изведнъж лумват пожари в помещения от първия до четвъртия етаж. Унищожени са архиви и имущество в 94 помещения. Разследването установява, че нахлуването, палежът и разграбването са извършени „стихийно и неорганизирано от екзалтирани екстремисти“. От участниците на площада, наблюдавали този щурм на сградата са изразени съмнения, че сградата е подпалена от сили на БСП, с цел да се унищожат архиви, а щурмът и разграбването са инсценирани от добре подготвени подстрекатели. Разследването не създава обвинителен акт срещу „екзалтираните екстремисти“, нито открива подстрекателите и причините както за лесния достъп в сградата, така и за наличието на туби с бензин и други запалителни смеси в Партийния дом. Остава неясно и бездействието на органите по сигурността от МВР, намиращи се в близост. След изтичането на законовия срок за разследване, работата по делото се прекратява като е „Приключено по давност“.[5][6]

Нов световен ред (известна с английското наименование New World Order, NWO) е конспиративна теория, според която световните събития се управляват задкулисно от малка група хора, "световният елит" (масоните, илюминатите, кралските фамилии, клубът Билдерберг, Комитет 300, Ротшилд, Рокфелер. и пр.), които целят създаването на световно правителство и негово тоталитарно управление.

Обща тема на конспирациите за NWO е съществуването на таен световен елит, който влияе върху някои събития (обществени, политически, религиозни, исторически, дори природни), и те виждат в тях не естествения ход на събитията, а пръста на „могъщи организации“. Според конспиративната теория целта е установяване на авторитарно световно управление и съответно заличаването на суверените държави. В това число политически и финансови събития се спекулира, че са оркестрирани от скрити организации. В този ред множество исторически и настоящи събития се разглеждат като повлияни по този начин, или дори дирижирани, с подозрението за тайни политически сбирки и процеси на вземане на решение.





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: badgo
Категория: Политика
Прочетен: 510511
Постинги: 352
Коментари: 365
Гласове: 152
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930